8 tegn på hormonel ubalance hos kvinder

Hormoner spiller en afgørende rolle for kvinders sundhed. Hormonel ubalance opstår, når der er for meget eller for lidt af et hormon i blodet. Selv små ubalancer i hormonerne kan have konsekvenser for hele kroppen. I denne artikel gennemgår vi nogle af de typiske tegn på hormonel ubalance.

19. sep. 2023af Miriam Johansen
9 min. læsningHormonbalance
decorative image

Hormoner er kemikalier, der produceres i kirtler i det endokrine system (hormonsystemet). Hormoner rejser gennem blodet og ind i væv og organer, og herfra sender de beskeder ud og fortæller de forskellige organer, hvad de skal gøre, og ikke mindst hvornår de skal udføre deres opgaver.

De er altså afgørende, når det kommer til at regulere de fleste større kropslige processer, og en hormonel ubalance kan påvirke mange af kroppens funktioner.

Læs også: Derfor er hormonsystemet så vigtigt for kvinder

Nedenfor ser vi på 8 forskellige tegn på hormonel ubalance. Men først lidt om, hvilken slags væsentlige kropslige processer de indgår i.

Hormoner i kroppen

Du kan tænke på hormoner som en kageopskrift. For meget eller for lidt af en ingrediens vil uden tvivl påvirke det endelige produkt.

Hvis du oplever hormonel ubalance, betyder det, at du har for lidt eller for meget af et bestemt hormon i kroppen.

Takket være vores hormoner får vi hjælp til at regulere:

  • Stofskifte
  • Blodsukker
  • Vækst
  • Blodtryk
  • Reproduktionscyklusser og seksuel funktion
  • Generel vækst og udvikling
  • Humør

Kvinder og mænd oplever hormonel ubalance forskelligt. Kvinder kan opleve en ubalance i østrogen- og progesteronniveauet, mens mænd er mere tilbøjelige til at få ubalance i testosteronniveauet.

Læs også: Hormoner – det vigtigste, kvinder skal vide

1. Uregelmæssig menstruation

Vores menstruationscyklus varer normalt fra 21 til 35 dage. Hvis du har en kortere eller længere månedlig cyklus end dette, kan det være tegn på hormonel ubalance, og du bør opsøge en gynækolog.

Kvinder med uregelmæssig menstruation, der noterer sin menstruationsperiode ned.

Vores cyklus tælles fra den første blødningsdag i en menstruation til den næste første blødningsdag. Hvis den første blødningsdag var den 1. februar, og den næste menstruation begynder den 29. februar, har du en 28-dages cyklus. Dette er uafhængigt af antallet af blødningsdage.

Kvinder med uregelmæssig menstruation kan opleve, at deres menstruation kommer sjældent, for ofte eller at den er meget uforudsigelig.

Læs også: Menstruationscyklus - hvad er normalt?

2. Infertilitet

Infertilitet betyder nedsat fertilitet. Hormonel ubalance kan gøre det svært at få børn. Dette er også den mest almindelige årsag til ufrivillig barnløshed hos kvinder.

Et nedstemt kærestepar, der dagdrømmer om at få barn. Infertilitet kan være et tegn på hormonel ubalance.
Hormonel ubalance kan gøre det sværere at få børn

Visse tilstande kan påvirke hormonbalancen i kroppen, hvilket igen kan have betydning for ægløsningen. Og du kan ikke blive gravid, hvis du ikke har ægløsning.

Læs også: Øg fertiliteten med disse 9 trin

Hvis du har forsøgt at blive gravid i mindst et år uden held, kan det være på tide at tale med din læge for at udelukke, at der er noget galt.

Fertilitetsproblemer er almindelige, og der findes behandling i form af både livsstilsændringer og medicin, der kan hjælpe.

3. Hedeture og nattesved

Oplever du tilfældige hedeture i løbet af dagen, eller vågner du drivvåd af sved?

Hedeture kan efterlade dig drivvåd af sved på ethvert tidspunkt af dagen eller om natten. Årsagen er som regel ændringer i hormonniveauet, herunder østrogen og progesteron, som påvirker kroppens temperaturregulering.

Ændringer i disse hormoner påvirker andre hormoner, der styrer kroppens temperatur.

Hedeture er normalt et tegn på overgangsalderen, og omkring 8 ud af 10 kvinder oplever dem. Som regel forekommer disse hos kvinder i 40’erne og 50’erne.

Men det kan også være tegn på hormonel ubalance i alle aldre. Tøv ikke med at søge læge, hvis du oplever pludselige hedeture eller nattesved.

Læs også: Nattesved: 6 årsager til at du sveder om natten

4. Vedvarende vægtøgning

Et frustrerende tegn på hormonel ubalance kan være vægtøgning eller besvær med at tabe sig. Hormoner påvirker vores stofskifte, og en af ​​grundene til, at du oplever vægtøgning, kan være ændringer i dit stofskifte.

Det er for eksempel almindeligt ved insulinresistens. Insulin hjælper med at regulere blodsukkeret, og dårlig insulinfølsomhed kan føre til vægtøgning.

Kvinder med mavefedt - et tegn på hormonel ubalance
Ændringer i hormonniveauer kan få dig til at tage på omkring maven, og ikke omkring dine hofter og lår, som du gjorde før.

Men det kan også skyldes alder. Mange kvinder oplever, at de tager på i vægt omkring overgangsalderen. Ændringer i hormonniveauer kan få dig til at tage på omkring maven, og ikke omkring dine hofter og lår, som du gjorde før.

Konditionstræning som svømning, gåture, cykling og løb kan være effektive til at undgå vægtøgning omkring overgangsalderen. Især intervaltræning med høj intensitet; samt styrketræning for at øge fedtforbrændingen i kroppen.

5. Hårtab

Både kvinder og mænd kan udvikle en hormonel ubalance, der kan få hår til at tynde ud eller falde af.

For eksempel kan for lidt østrogen hos kvinder og for lidt testosteron hos mænd forårsage hårtab.

Men årsagen kan også være problemer med skjoldbruskkirtlen (den sommerfugleformede kirtel placeret i halsen). Både en overaktiv og en underaktiv skjoldbruskkirtel kan få dig til at opleve mere hårtab end normalt.

Kvinde der taber håret, mens hun reder sig
Hos kvinder spiller østrogen en vigtig rolle i at opretholde hårets sundhed og vækst. Hvis en kvinde oplever en ubalance i hendes hormoner, især en reduceret mængde østrogen, kan det føre til hårtab.

Du kan få lavet en screening hos din læge for at kontrollere, om du har de rigtige niveauer af prolaktin, DHEA, luteiniserende hormon og follikelstimulerende hormon. Du bør også få målt T3, T4 og TSH for at udelukke, at der er noget galt med skjoldbruskkirtlen.

Ofte vil en genopretning af den hormonelle ubalance få håret til at vokse ud igen.

6. Træthed

Er du afhængig af flere kopper kaffe for at komme igennem dagen?

En naturlig forklaring kan være, at du sover for lidt eller spiser forkert. Men træthed er også et af de mest almindelige tegn på hormonel ubalance.

For meget progesteron kan for eksempel gøre dig træt. Og hvis din skjoldbruskkirtel producerer for få hormoner, kan du føle dig drænet for energi.

Læs også: 6 almindelige årsager til manglende energi hos kvinder

Kvinder der oplever træthed pga ubalance i hormoner

7. Præmenstruelt syndrom (PMS)

Præmenstruelt syndrom, eller PMS, refererer til ubehag, der opstår lige før din menstruation. Dette kan være kramper, ømhed i brysterne og ændringer i humør.

Læs også: PMS: Hvorfor det sker, og hvad du kan gøre

Den præcise årsag til PMS kendes ikke, men man mener, at hormonelle forandringer muligvis kan være årsagen. Lidelserne ser ud til at være forbundet med ændrede niveauer af østrogen, serotonin og progesteron.

Østrogen stiger i første halvdel af menstruationscyklussen og falder i anden halvdel. Hos nogle kvinder forbliver serotoninniveauet for det meste stabilt, men hos kvinder med PMS falder mængden af ​​serotonin samtidig med, at østrogenniveauet falder.

Oversigt over hormonel ubalance symptomer

Det er muligt at lave livsstilsændringer såsom at skære ned på koffein, lave ændringer i din kost, motion og reducere stress for at lindre smerten forbundet med PMS.

Derudover kan p-piller også hjælpe mod PMS. Når man tager p-piller, har man ikke ægløsning, og dermed bliver progesteronniveauet heller ikke så højt i anden halvdel af cyklussen.

8. Lav sexlyst

Mange kvinder oplever lav sexlyst, og i 70 % af tilfældene skyldes svag libido ændringer i hormonbalancen.

Vores hormoner ændrer sig, når vi bliver ældre, især omkring overgangsalderen.

En ubalance i østrogen-, progesteron- og testosteronniveauer kan føre til nedsat sexlyst og energi hos kvinder.

Reducerede niveauer af østrogen kan lægge en dæmper på lysten og gøre sex mere smertefuldt.

Det er muligt at måle de hormoner, der styrer seksualdriften, med en blodprøve. Du kan for eksempel måle niveauet af kønshormoner, stofskifte, prolaktin og jern. Du skal lave denne test om morgenen, når hormonniveauet er på det højeste.

Læs også: Manglende sexlyst hos kvinder: Her er årsagen!

En krop i balance

Uanset årsagen til den hormonelle ubalance, er det vigtigt at tilføre kroppen de vigtigste vitaminer og aktive stoffer for at holde kroppen i balance. 4HER Hormonal Balance er et kosttilskud specielt udviklet til de unikke sundhedsudfordringer kvinder står over for – og bidrager til hormonbalance i kroppen, forbedret seksuel, fysisk og mental sundhed, og med en beroligende effekt på nervesystemet.

4HER Hormonal Balance indeholder blandt andet Damiana, som kan bidrage til at skabe en god seksuel appetit. B6-vitamin er med til at regulere hormonaktiviteten, og ginseng kan bidrage til at understøtte den fysiske og mentale ydeevne og modvirke træthed.

*4HER er et kosttilskud og kan ikke erstatte medicin eller lindre symptomer ved sygdom.

Kilder:

Hormonal Balance

Prøv nu i 30 dage - 299 kr199 kr

Bestil nu - 33% rabat

Sælges som abonnement, efterfølgende 598 kr hver 2. måned.

En æske 4HER Hormonal Balance - et hormonbalance kosttilskud
Spar 33%