Hvad er B-vitaminer godt for?

At få de anbefalede mængder af vitaminer er en vigtig del af en sund livsstil, og B-vitaminer er nogle af de vigtigste vitaminer for kroppen. Der findes 8 forskellige typer af vitamin B, og de står for mange vigtige funktioner i din krop.

Flere af disse vitaminer er bl.a. nødvendige for sunde hormoner og for at opretholde hormonbalancen hos kvinder.

I denne artikel skal vi tage et dybt dyk ned i emnet og finde ud af, hvad et vitamin B-kompleks er, hvad b-vitamin er godt for, og hvorfor netop disse vitaminer er så vigtige for kvinder.

Hvad er B vitaminer?

Vitamin B er en gruppe af vitaminer, der hjælper din krops stofskifte til at fungere bedre. Disse vitaminer omfatter:

 • thiamin (B1)
 • riboflavin (B2)
 • niacin (B3)
 • pantothensyre (B5)
 • pyridoxin (B6)
 • biotin (B7)
 • folat (B9) 
 • og cyanocobalamin (B12)

Vitamin B-komplekset udgør 8 af 13 vigtige vitaminer og er alle vandopløselige (opløses i vand). Det betyder, at de ikke kan lagres i kroppen og skal indtages regelmæssigt som en del af en sund kost.

Madvarer med B vitaminer
Disse madvarer er nogle af vores typiske kilder til B-vitaminer.

De findes i en række forskellige fødevarer, så de fleste mennesker får de anbefalede mængder af disse vitaminer alene gennem kosten. 

Visse faktorer kan dog betyde, at din krop har brug for flere B-vitaminer. Er du usikker på, om du får nok af disse vitaminer, kan det være godt at tage et kosttilskud.

I kosttilskuddet 4Her finder du alle de vigtige B vitaminer, som kroppen har brug for.

Vitamin B1 er vigtigt for et normalt energistofskifte

Vitamin B1 (thiamin) spiller en vigtig rolle i et normalt energistofskifte, og det bidrager også til nervesystemets normale funktion. Thiamin findes i fuldkornsprodukter, gær, bønner, nødder og kød.

Ifølge Fødevarestyrelsen er det anbefalede daglige indtag for voksne kvinder 1,1 mg dagligt.

Vitamin B2 reducerer træthed

Vitamin B2, eller riboflavin, som det også kaldes, hjælper med at omsætte mad til energi. Denne type B-vitamin arbejder også for at opretholde normal hud og en normal omsætning af jern. Riboflavin bidrager også til at reducere træthed og udmattelse.

Anbefalede daglige doser af B2 er 1,4 mg dagligt for voksne ifølge den danske fødevarestyrelse. Du kan få Riboflavin fra naturlige kilder som nødder, grønne grøntsager, kød og mejeriprodukter.

Læs også: Kosttilskud mod træthed og udmattelse

Vitamin B3 er en af ​​kroppens vigtigste energikilder

Vi har brug for vitamin B3, også kaldet niacin, i vores kost hver dag for at nedbryde fedt, kulhydrater og protein til energi, som vi kan bruge. Niacin har flere vigtige funktioner i din krop og bidrager til:

 • nervesystemets normale funktion
 • normal energiomsætning
 • at opretholde normale slimhinder
 • at opretholde normal hud

Bælgplanter, nødder, mejeriprodukter, fjerkræ, fisk, magert kød og æg er alle gode kilder til denne type af vitamin B.

Vitamin B5 for sunde hormoner

Ligesom andre B-vitaminer hjælper pantothensyre din krop med at få energi fra mad og er også involveret i omsætningen af ​​steroidhormoner. Fordi det er et vandopløseligt vitamin, skal du hver dag få vitamin B5 i din kost eller via et kosttilskud.

B5 bidrager blandt andet til:

 • normal energiomsætning
 • normal syntese og metabolisme af steroidhormoner
 • at reducere træthed og udmattelse
 • normal psykologisk funktion

Læs også: Vitaminer til kvinder: Vejen til hormonbalance starter nu

Du kan finde B5-vitamin i grøntsager fra kålfamilien, såsom broccoli og grønkål, samt i avocadoer. Derudover er fuldkornsprodukter, kartofler og mejeriprodukter gode kilder til denne type af B-vitamin.

Vitamin B6 kaldes også “kvindernes vitamin”

Vitamin B6 er kendt som “kvindevitaminet” og består af 3 forskellige kemiske forbindelser kaldet pyridoxal, pyridoxin og pyridoxamin. Vitamin B6 er vigtigt, fordi det bidrager til immunsystemets normale funktion og til et normalt homocysteinstofskifte. Når du får nok vitamin B6, har du også en normal omsætning af protein og glykogen.

Det er frem for alt ofte kvinder, der lider af hormonel ubalance. Så kan det være en god idé at indtage pyridoxin, som er med til at regulere hormonaktiviteten.

Læs også: 8 symptomer på hormonel ubalance hos kvinder

Vigtige kilder er fødevarer, der omfatter kikærter, laks, kartofler og mejeriprodukter. Ifølge Fødevarestyrelsen bør folk, der undgår mælkeprodukter, få dækket deres behov fra andre kilder.

4Her er et kosttilskud, der indeholder vitamin B6 samt alle andre af vitamin B-komplekset. 4Her er desuden specielt udviklet til de unikke sundhedsmæssige udfordringer, som kvinder står over for.

Tag vitamin B7 for sund hud og hår

Du kender sandsynligvis vitamin B7 under dets mere populære navn biotin. Det er et vandopløseligt vitamin, der findes naturligt i nogle fødevarer og også i kosttilskud.

Biotin er nødvendigt for at opretholde normalt hår og hud, men det spiller også en vigtig rolle i opretholdelsen af ​​normale slimhinder og en normal metabolisme af makronæringsstoffer.

Frisk hud med vitamin B7, også kaldet biotin. Billedet viser en kvinde med bar hud.
Biotin – også kaldet vitamin B7 – er vigtigt for huden.

Æg, laks, ost og lever er gode fødevarekilder til biotin.

Vitamin B9: Nødvendig for normal psykologisk funktion

Vitamin B9, også kaldet folinsyre eller folat, er et næringsstof, der er nødvendigt for normal psykologisk funktion og desuden er afgørende for normal bloddannelse.

De danske officielle anbefalinger er, at voksne kvinder får 300 mikrogram folat dagligt, mens gravide og ammende har brug for 400 mikrogram om dagen. Det skyldes, at celledannelsen stiger, når du vokser eller er gravid, og det fører til et øget behov for folat.

Folat findes i mørkegrønne bladgrøntsager, asparges, rosenkål, appelsiner, nødder, bønner og ærter. Derudover tilsættes folinsyre til mange fødevarer såsom korn og brød.

Vitamin B12 er afgørende for nervesystemet

B12 (cobalamin) er måske det mest kendte i B vitamin-komplekset. Det er afgørende for nervesystemets normale funktion, celledeling og dannelsen af ​​røde blodlegemer.

Cobalamin findes naturligt i animalske kilder som kød, æg, skaldyr og mejeriprodukter.

Der findes også inaktive former af dette B vitamin i kosten, især i grøntsager. Det er dog vigtigt at vide, at vores krop ikke optager de inaktive former af vitaminet og for veganere er det derfor vigtigt med vitamin B12-tilskud eller tilstrækkelige mængder af B12-berigede fødevarer.

Læs også: En guide til kosttilskud til kvinder

Med 4Her får du de vigtige B-vitaminer

Får du nok af disse vigtige vitaminer? Hvis du er usikker, bør du overveje at ændre dine kostvaner eller at supplere med et kosttilskud, der indeholder det nødvendige B vitamin kompleks.

4Her er et kosttilskud udviklet til kvinder, der ønsker at holde deres krop i balance. 2 kapsler 4Her dagligt giver dig de essentielle B-vitaminer, der er nødvendige for at holde kroppen sund og regulere hormonaktiviteten. Udover dette får du blandt andet både magnesium og jern, som kan være med til at mindske trætheden. Panax ginseng kan også hjælpe med at fremme opmærksomhed og mental ydeevne.

Prøv 4Her i dag – så du også kan mærke forskellen!