Derfor får du sukkertrang ved menstruation

Menstruationscyklussen påvirker os på alle mulige måder. Humøret svinger, hormonerne løber løbsk, og vi får lyst til søde sager. Jo sødere jo bedre – men hvorfor kommer den egentlig, den her sukkertrang ved menstruation?

Hvis du har menstruation, når du læser dette, er det ikke utænkeligt, at du læser teksten ledsaget af en tallerken chokolade, og måske en pose chips inden for armslængde.

Nedenfor ser vi på 5 naturlige forklaringer på, at du får cravings og sukkertrang i løbet af denne uge.

Læs også: Menstruationscyklus: Hvad er normalt?

Sødt – NU!

Både lige før og under selve menstruationen kan du mærke både øget appetit og lyst til slik. Mange tager også lidt på i vægt. Årsagen til den øgede appetit og sukkertrang ved menstruation skyldes primært udsving i hormonerne. Men rent fysiologisk sker der også noget med blodsukkeret i din krop.

Som et resultat, SKAL du bare have noget sødt NU!

1. Ændringer i blodsukkeret

Det er blandt andet udsving i blodsukkerniveauet, som fører til denne sukkertrang. I løbet af menstruationscyklussen er kroppen ikke i stand til at regulere blodsukkeret normalt. For nogle betyder det, at deres blodsukker stiger den første uge før menstruation, og derefter falder, når menstruationen kommer.

Andre har højere blodsukker end normalt under hele menstruationsperioden.

Som følge af disse udsving får du lyst til at kompensere for det, kroppen mangler – sukker, mere sukker!

2. PMS og hormoner

Normalt varer en menstruationscyklus i 28 dage, og rigtig mange kvinder bliver ramt af PMS i dagene før menstruation. Under PMS kan du mærke både mild angst, irritabilitet OG et øget behov for visse fødevarer.

Du har måske bemærket, at du har lyst til mad med højt fedtindhold, højt indhold af sukker eller tunge kulhydrater?

Læs også: Farvel, PMS: Gode råd til de blå dage

Lige før menstruation er østrogenniveauet i kroppen lavt, og det samme gælder niveauet af hormonerne progesteron og beta-endorfiner. Denne ubalance kan blandt andet få humøret til at svinge kraftigt.

Disse cykliske hormonelle ændringer er en af forklaringerne på, hvorfor nogle kvinder forsøger at lindre smerterne med sukker – og derfor oplever en større sukkertrang ved menstruation.

For mange forsvinder det ekstreme behov for chokolade, når menstruationen begynder.

3. Blodtab

En anden årsag til sukkertrang ved menstruation er tab af blod under menstruation. Det anslås, at vi kvinder i gennemsnit taber omkring 80 milliliter blod i løbet af denne uge (svarende til omkring ⅓ kop). Nogle mister mere, andre mindre.

Under alle omstændigheder kan tabet af blod få dig til at få ekstra sukkertrang.

4. Ændringer i hormoner

Sukkertrang ved menstruation kan også skyldes ændringer i vores hormonbalance. Der sker blandt andet en stigning i hormonerne østrogen og progesteron lige før menstruationscyklussen starter, og det kan føre til øget appetit.

Derudover er de to hormoner østradiol og leptin forbundet med øget trang til sukkerholdige og kulhydratrige fødevarer under menstruation.

Læs også: Derfor er hormonsystemet så vigtigt for kvinder

5. Mangel på næringsstoffer

Når kroppen taber blod, kan det også føre til mangel på essentielle næringsstoffer. Dette omfatter både B12, folinsyre og jern. Disse næringsstoffer er nødvendige for, at kroppen kan producere røde blodlegemer under og efter menstruation.

Hvis du mangler disse, er det mere sandsynligt, at du får lyst til at spise chokolade og andre ting, der smager dejligt sødt.

Fyld op med næringsstoffer med 4Her

Heldigvis findes der et unikt kvindeprodukt, der både indeholder B12, folinsyre og jern. 4Her er specielt udviklet til kvinders unikke sundhedsudfordringer, herunder psykisk og fysisk velvære. 4Her indeholder Maca, som er en god kilde til fytoøstrogen, og som hjælper med at opretholde naturlig seksuel aktivitet og energi, Vitamin B6, som er med til at regulere hormonaktiviteten, Tribulus terrestris, som hjælper med at bevare sexlysten, og Panax ginseng, som hjælper med at understøtte fysisk og mental ydeevne.

4Her er et kosttilskud, og kan ikke erstatte medicin eller lindre lidelser pga. sygdom.