Hormoner – det vigtigste, kvinder skal vide

Er du konstant sulten, lider af søvnbesvær eller har smerter op til menstruationen? Så er der rigtig god grund til at lære dine hormoner bedre at kende. Det er nemlig hormonerne, der styrer alt det. Og meget mere! 

Hormoner spiller en langt større rolle for os, end vi går og tror. Og hvis dine hormoner kommer i ubalance, kan du mærke det både fysisk og psykisk.

Guiden her er til dig, der gerne vil forstå det grundlæggende i hvad hormoner er, og hvordan de påvirker kvindekroppen.

Så lad os dykke ned i hormonernes verden!

Hvad er et hormon? 

Hormoner er kemiske signalstoffer, som fungerer som kroppens sendebude og bruges til at regulere mange af kroppens funktioner. Hormonerne har til opgave at sende besked til kroppens celler om, hvad de skal gøre. På den måde styrer hormonerne en masse af kroppens funktioner.

Man kan altså sige, at hormoner er kroppens kommunikationssystem, som skaber forbindelse mellem kropsdele, der ellers ikke ville være direkte forbundet. Kroppen består af flere miliarder celler, og for at de kan fungere som én samlet organisme, er det nødvendigt for dem at kommunikere med hinanden.

Læs også: Derfor er hormonsystemet så vigtigt for kvinder

Hormonerne dannes i hormonproducerende kirtler (endokrine kirtler) rundt omkring i kroppen, bl.a. i hjernen og i kønsorganerne. Herfra frigøres de til blodbanen, hvor de kan bevæge sig til andre dele af kroppen.

Når hormonet når sit ønskede mål, trænger det ind i cellerne og aktiverer nogle særlige ‘receptorer’, der sender en besked til cellen om, hvad den skal gøre. På den måde regulerer hormonerne en masse forskellige funktioner i kroppen, bl.a. din vækst, dit stofskifte, forplantningsevne, humør og din adfærd.

Hormoner er altså lidt ligesom sms-beskeder, hvor afsenderen er endokrine kirtler, som sender sms’erne rundt i kroppen gennem dit blod til modtageren: målcellerne.

Hvad gør hormoner for kroppen?

Hormonernes opgave er typisk enten at skrue op eller ned for stoffer, som påvirker vigtige processer i kroppen. Det gælder bl.a. din appetit og mæthedsfornemmelse, seksuelle funktion, stofskifte og vækst.

Hormoner spiller en vigtig rolle i kroppen. Hvis der kommer ubalance i hormonerne, kan det føre til forskellige symptomer, der påvirker vores velbefindende.

Der findes mange forskellige typer af hormoner, som har hver deres virkning på forskellige kropsfunktioner og processer.

Hormonerne er bl.a. med til at regulere:

 • Humør og kognitiv funktion
 • Energi
 • Kønsmodning, menstruationscyklus og frugtbarhed
 • Sexlyst
 • Immunforsvar
 • Kroppens udvikling og vækst
 • Stofskifte
 • Kropstemperatur
 • Tørst
 • Appetit og mæthedsfornemmelse
Illustration over hormoner i kvindekroppen. Pinealkirtlen: Melatonin. Hypothalamus: CRH, ADH, oxytocin, GHRH, somatostatin, GnRH, THR. Skjoldbruskkirtlen: T4, T3, calcitonin. Hjerte: ANP og BNP. Binyrerne: Aldosterone, adrenalin, kortisol. Bugspytkirtlen: Insulin, glukagon, PP, amylin. Tyndtarm: Cholecystokinin, sekretin, GIP, motilin. Hypofysen: LH, FSH, GH, TSH, ACTH, prolactin, vasopressin, oxytocin. Biskjoldbruskkirtlerne: Thymosin, thymopoietin, thymulin. Thymus: PTH. Mave: Ghrelin, gastrin. Nyrer: Erythropoietin. Fedtvæv: Leptin, østrogen. Tyktarm: GLP-1, GLP-2, PYY, oxyntomodulin. Æggestokke: Østrogen, progesteron, testosteron 
Illustrationen viser nogle af de vigtigste hormoner i kvindekroppen, og hvor de produceres.

5 hormoner, kvinder skal kende!

Der findes mange forskellige hormoner i din krop. Her er nogle af de mest kendte, som alle har vigtig betydning for kvindekroppen:

Østrogen

Østrogen er det primære kvindelige kønshormon. 

Det har afgørende betydning for udvikling af det, vi forbinder med kvindelige kønskarakterer (bryster, kønsbehåring og kropsbygning med spinkle skuldre og brede hofter). 

Østrogen er også ansvarligt for at regulere din menstruationscyklus, kontrollere væksten og opretholde knogletætheden.

Progesteron

Progesteron er et andet vigtigt kvindeligt kønshormon. Det spiller bl.a. en nøglerolle i at regulere menstruationscyklussen og forberede livmoderen til graviditet.

Progesteron er en vigtig modspiller til østrogen: Mens østrogen speeder op for mange processer, så sørger progesteron for, at det ikke tager overhånd. Derfor er det vigtigt med balance mellem disse to kønshormoner.

Testosteron

Du kender sikker testosteron som det mandlige kønshormon: Dét hormon, der giver mændene skægvækst, dyb stemme og maskulint udseende. 

Men testosteron findes også i kvindekroppen. Bare i mindre mængder. Her hjælper det med at regulere din sexlyst, knogletæthed og muskelmasse.

Kortisol

Kortisol er et stresshormon, der dannes i binyrerne. Det hjælper med at regulere blodsukkerniveauet og håndtere stressreaktioner. Kortisol har desuden en kraftig antiinflammatorisk og immundæmpende effekt.

Skjoldbruskkirtel-hormoner

Skjoldbruskkirtlen frigiver hormoner, som sørger for at kroppens celler fungerer optimalt. Disse hormoner er bl.a. med til at regulere dit stofskifte, din vægt, din kropstemperatur og hvor meget energi, du har.

Når hormonerne kommer i ubalance

Dit velvære afhænger i høj grad af, hvor godt og effektivt dit hormonsystem fungerer. For at din krop skal fungere korrekt, er det vigtigt, at alle hormonerne ‘spiller sammen’ og har en god balance.

Når der er balance i dine hormoner, vil du tydeligt mærke det på din energi, din styrke og dit generelle velvære.

Men hvis der kommer ubalance i hormonerne, kan det påvirke både din krop og dit sind: Du kan komme til at føle dig træt og uoplagt, måske bliver du lettere irriteret eller føler dig utilpas, nervøs eller ked af det, eller får hudproblemer.

Hormonel ubalance opstår, når der er for meget eller for lidt af et bestemt hormon i kroppen.

Der kan være flere forskellige årsager til at hormonerne kommer i ubalance.

Stress, dårlige kostvaner og hormonforstyrrende stoffer er nogle af de faktorer, som kan påvirke hormonerne.

Desuden påvirkes hormonbalancen helt naturligt af, hvilken fase af livet, du befinder dig i: Menstruationscyklus, graviditet samt overgangsalder er naturlige faser i et kvindeliv, som ændrer på mængden af hormoner i kroppen.

Tegn på hormonel ubalance hos kvinder

Hvis du har ubalance i dine hormoner, kan det vise sig på flere forskellige måder. Symptomerne afhænger bl.a. af, hvilken type af hormoner, det drejer sig om, samt ubalancens sværhedsgrad.

Nogle af de mest almindelige tegn på hormonel ubalance er:

 • Irritation, let til tåret
 • Uregelmæssige menstruationer
 • Humørsvingninger
 • Træthed
 • Vægtstigning, mere fedt på maven
 • Lav sexlyst
 • Svært ved at sove
 • Hedeture
 • Hudproblemer
 • Problemer med at blive gravid
 • … og meget andet

I artiklen her kan du læse mere om symptomer på hormonel ubalance.

Hvis du oplever flere af disse symptomer, er det en god idé at konsultere en læge eller anden fagperson. Det kan være tegn på ubalance i hormonerne, eller andre underliggende tilstande. 

Et kosttilskud for hormonbalancen

4HER Hormonal Balance er et kosttilskud specielt udviklet til kvinders unikke sundhedsudfordringer. To kapsler hver morgen bidrager til at regulere hormonel aktivitet i kroppen, samt forbedre din seksuelle, fysiske og mentale velbefindende.

4HER Hormonal Balance indeholder bl.a.:

 • Vitamin B6 – er med til at regulere hormonaktiviteten
 • Jod – bidrager til normal produktion af skjoldbruskkirtelhormoner og normal funktion af skjoldbruskkirtlen
 • Damiana – kan bidrage til at skabe en god seksuel appetit samt understøtte mentalt velvære ved nervøse spændinger og stress
 • Panax ginseng – kan bidrage til vitalitet, øget energi og positiv livskraft

*4HER er et kosttilskud og kan ikke erstatte medicin eller lindre symptomer ved sygdom