6 årsager til manglende energi og overskud

Hvis du er ligesom de fleste kvinder, har du mange roller at leve op til hver dag: Det kan være som mor, partner, kone, datter, søster, veninde, medarbejder – ja, listen bliver ved og ved.

Mange af os har skabt en dagligdag, som kræver en stor mængde overskud. Derfor er det ikke så mærkeligt, hvis du med jævne mellemrum føler dig sløv og udmattet.

Men hvorfor får du det sådan? Årsagerne til lav energi har flere mulige forklaringer.

Her ser vi på seks af de mest almindelige årsager til, at kvinder kæmper med manglende energi og overskud, samt giver et par løsninger.

1. Du sover for lidt

En af de mest almindelige årsager til lav energi og sløvhed er faktisk mangel på god søvn. Søvn regulerer hormoner, især melatonin. Det anbefales, at voksne får mellem syv og ni timers søvn pr. nat – og det er der mange, der ikke lever op til.

Kvinders søvnkvalitet kan også blive forringet af flere faktorer, herunder koffein, stress, hedeture og elektronik eller snorkende partnere.

Læs også: Træt hele tiden? Her er 9 skønne tips til kvinder

Løsningen på at få en god nats søvn er bl.a. at opretholde en god søvnhygiejne. Soveværelset er kun til to ting: søvn og sex. 

At spise, studere, arbejde, se tv eller bruge elektronik bør foregå i et andet rum. Lige så vigtigt er det at gå i seng i god tid, ikke at spise for sent til aften og sørge for at slappe af inden du går i seng.

2. Du bevæger dig for lidt

Lange perioder med inaktivitet kan øge følelsen af ​​træthed. Bevægelse øger stofskiftet og energiniveauet. Det forbedrer også døgnrytmen, reducerer stresshormoner og hjælper med at ændre kropssammensætningen ved at øge muskler og reducere fedt.

Det er også almindeligt, at dem, der træner regelmæssigt, ofte har lyst til sundere fødevarer. Og kosten har naturligvis betydning for din samlede energimængde.

Manglende på fysisk aktivitet kan være en faktor, som bidrager til energimangel.
Ingen energi og overskud i hverdagen? Kost og livsstil er to faktorer, som påvirker din samlede mængde energi.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne laver pulsøgende fysisk aktivitet i mindst 150 minutter om ugen ved moderat intensitet, eller 75 minutter om ugen ved høj intensitet. Derudover bør voksne deltage i muskelstyrkende aktiviteter mindst to dage om ugen for at styrke kroppen.

3. Dårlig kost

Det kan være svært at få den rigtige næring, hvis du har en stresset livsstil. 

Travle tidsplaner kan føre til uregelmæssige måltider eller måltider som helt springes over. Det kan gøre, at du kommer til at overspise samt får mere lyst til sukker og hurtige kulhydrater. 

Læs også: Kosttilskud mod træthed og udmattelse: 4 vigtige næringsstoffer

Derfor kan manglende måltider samt en uhensigtsmæssig kost med højt indhold af kulhydrater og fedt blandt andet føre til dårlig søvnkvalitet.

Vi har alle brug for protein og komplekse kulhydrater for at opretholde vores energiniveau. Det betyder, at vi har brug for velafbalancerede kostvaner med grøntsager, frugt og naturlige, uforarbejdede fødevarer for at få værdifulde vitaminer og næringsstoffer.

4. Stress

Stress kan direkte forårsage en følelse af udmattelse samt føre til dårlig søvnkvalitet, hvilket også forårsager træthed. 

Mangel på energi har ofte en følelsesmæssig komponent. Følelsesmæssig stress forårsager højere niveauer af kortisol – kroppens stresshormon – som kan føre til fysiske effekter, herunder vægtøgning, utilstrækkelig søvn, svækket immunforsvar og dårlig langtidshukommelse.

Din første tanke kan være at bede om en sovepille for at hjælpe dig med at falde i søvn. Men en effektiv behandling af stress er ofte tværfaglig. Afspændingsteknikker, motion, alternative teknikker som meditation eller mindfulness kan være effektive.

5. Menstruation eller PMS

Træthed og mangel på energi er almindelige symptomer under menstruation og det er helt normalt. Omfanget og varigheden kan variere fra person til person, baseret på flere faktorer.

Når østrogenniveauet falder, fører det til nedsatte niveauer af visse neurotransmittere, herunder acetylcholin, dopamin og serotonin. Disse neurotransmittere er vigtige for at opretholde sund søvn og energiniveauer.

Kraftige menstruationer kan føre til træthed, da det øgede blodtab forårsager et fald i jernniveauet. Når blodets jernniveauer er lave, kommer der mindre ilt ud til dine celler. Det betyder, at din krop skal arbejde hårdere for at producere den energi, den har brug for.

Præmenstruelt syndrom eller PMS-symptomer før din menstruation kan også føre til søvnforstyrrelser, som i sig selv resulterer i manglende energi.

6. Overgangsalder

I overgangsalderen svinger niveauet af visse hormoner, såsom østrogen og progesteron.

Disse ændringer kan forårsage træthed, såvel som andre almindelige symptomer, såsom hedeture og nattesved.

Udsving i hormonniveauet eller ubalancer i hormonsystemet kan også påvirke dit søvnmønster, hvilket resulterer i en følelse af manglende energi og overskud i løbet af dagen.

Følelsen af ingen energi og overskud kan bl.a. skyldes hormonelle forandringer i overgangsalderen.
Hormonelle ubalancer kan påvirke din søvn, hvilket naturligvis har stor betydning for energimangel i løbet af dagen.

Hormonsystemet spiller en stor rolle for kvinders velbefindende. Det er især vigtigt at sikre, at dine hormoner er i balance i overgangsalderen, fordi kvinders niveauer af hormonet østrogen falder i denne alder. 

Hvis du har mistanke om, at du har en hormonel ubalance, er det også vigtigt at give din krop de vigtigste næringsstoffer og vitaminer for at holde din krop i balance.

Manglende energi og overskud? Prøv 4Her

I denne artikel har vi gennemgået seks mulige årsager til lav energi og manglende overskud i hverdagen. Hvis du føler, at du ofte mangler energi og overskud i hverdagen, kan der selvfølgelig også være flere andre årsager: såsom alkoholforbrug, nikotin og koffein. Derudover kan visse medikamenter forstyrre søvnen, så du føler dig træt i løbet af dagen.

Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at afhjælpe din mangel på energi, og nogle vigtige ting at have med er: at få en god nats søvn, motionere, spise en sund og varieret kost og undgå stress. 

Desuden findes der vitaminer og kosttilskud, som kan hjælpe dig på vej til at få din krop i balance igen.

Læs også: Hvordan får man mere energi?

Hvis du ikke er sikker på, om du får alle de nødvendige næringsstoffer og vitaminer, din krop har brug for, kan det være en god idé at tage et kosttilskud til kvinder.

4Her er et kosttilskud specielt udviklet til kvinders sundhedsmæssige udfordringer. Det hjælper med at modvirke træthed og manglende energi med blandt andet B-vitaminer, ginseng og jern. Derudover indeholder 4Her mange flere essentielle vitaminer og næringsstoffer, der spiller en stor rolle for kvinders fysiske og psykiske velvære og sundhed.

Prøv 4Her i 60 dage til halv pris ved at udfylde boksen herunder.