Hvordan mediterer man? En guide til meditation for begyndere

Meditation kan være en hjælp, hvis du kæmper med uro, koncentrationsbesvær eller humørsvingninger. Når du har lært teknikken, kan du opnå en dyb tilstand af ro, nærvær og ingen stress. Men hvordan mediterer man? Det viser vi dig i denne simple trin-for-trin guide til meditation for begyndere.

10. okt. 2023af Miriam Johansen
7 min. læsningHumør
Farverig illustration af en kvinde, der mediterer i naturen

Der findes flere forskellige måder at meditere på.

Den teknik, der måske er mest kendt, kaldes mindfulness-meditation. Det er den form, du kommer til at lære trin for trin, når du er læser artiklen her. 

Grundlæggende handler meditation om at lægge mærke til åndedrættets naturlige rytme:

Ind. Ud. Ind. Ud.

Essensen af ​​denne øvelse er at træne og forbedre din opmærksomhed.

Selve øvelsen er nem at udføre, men du skal have tålmodighed. Det kan derfor være lettere sagt end gjort at komme ind i den dybe meditative tilstand.

Vi gennemgår trin for trin, hvordan du opnår dette, længere nede i artiklen.

Den dybe tilstand

De sundhedsmæssige fordele ved at meditere er mange. Det kan blandt andet hjælpe med at:

  • Reducere stress
  • Forbedre din opmærksomhed og koncentration
  • Reduce uro og tankemylder

Meditation er naturligvis ikke en kur mod alt. Men det er en god teknik til at sørge for at prioritere dig selv og dit eget velvære. Især hvis din hverdag er hektisk, eller du føler dig stresset.

Læs også: Schisandra - for større modstandskraft mod stress?

Meditation og koncentration

Den grundlæggende idé bag meditation er at skabe forbindelse mellem vores krop og sind – og vi bruger vores opmærksomhed til at opnå dette.

Undersøgelser viser, at gennem meditation lærer vi at give slip på stress, og bliver mere nærværende og fokuserede i nuet.

En anden fantastisk ting er, at effekten endda fortsætter, efter du er færdig med at meditere. Du vil føle dig roligere i løbet af dagen og mærke, at du har lettere ved at håndtere stress.

Illustration af en kvinde der mediterer med en regnbue over hovedet

En perfekt meditation for begyndere

I bund og grund er teknikken meget simpel: Det handler vel egentlig bare om at lukke øjnene og lytte til dit åndedræt?

Jo, det er sådan set rigtig nok. Men det kræver en høj grad af opmærksomhed at gøre det korrekt. I hvert fald, hvis du ønsker at opnå den totale følelse af ro, som meditation kan give dig.

Men det skal du nok lære! Hvis du følger du nedenstående opskrift, er der en god chance for, at du vil kunne komme i en meditativ tilstand. Og husk så, at al begyndelse er svær. Øvelse gør mester!

Læs også: Dårligt humør? Her er 7 måder at få det bedre

Hvordan mediterer man? Trin-for-trin

1) Sæt dig ned

Start ud med at finde et stille og roligt sted, hvor du kan sidde helt afslappet og uden at blive forstyrret.

Sørg for at holde ægtefæller, børn, roomies og kæledyr beskæftiget og bed dem om at lade dig være i fred det næste stykke tid. Nu handler det om DIG.

2) Afsæt et bestemt tidsinterval

Beslut på forhånd, hvor længe du vil meditere.

I starten kan det være en god idé at starte med at meditere i relativt kort tid. 5-10 minutter er tilstrækkeligt, hvis du er helt ny.

Efterhånden som du bliver mere rutineret, kan du forøge varigheden, så du kommer op på 20-30 minutter.

Men mærk efter, hvad der passer med dig og din dagligdag: Det vigtigste er, at du får det gjort. Hvis 20 minutter er mere, end du kan overskue, så sigt i stedet efter 5 minutter dagligt. Det er bedre at være realistisk end et sætte et stort mål, som du aldrig får gjort noget ved.

Læs også: Humørsvingninger? 4 årsager til at det svinger!

3) Slap af i hele kroppen

Sørg for at slappe godt af i din krop. Du kan sidde i lotusstilling eller skrædderstilling, hvis det føles behageligt. Men du kan også bare sidde med benene på gulvet eller på en stol, hvis det fungerer bedre for dig.

Det vigtigste er, at du slapper godt af, og at du kan blive siddende i stillingen i den tid, du har sat afsat.

Og så skal du kunne holde dig vågen. Så vær varsom med at lægge dig ned 🙂

4) Følg din vejrtrækning

Nu skal du lære at give slip på alle de tanker, der højst sandsynligt flyver rundt i dit hoved. Hvad du har lavet tidligere i dag, og hvad du skal lave, når du er færdig med at meditere – det er alt sammen ligegyldigt i dette øjeblik.

Nu er du her, lige her, og alt andet er ligegyldigt.

I mindfulness-meditation bruger du dit åndedræt som et anker. Følg dit åndedræt, både ved ind- og udånding. Lad dit åndedræt passe sig selv og forsøg ikke at ændre på rytmen i dit åndedræt. Bare observer det, som det er. Helt naturligt.

5) Læg mærke til tankerne

Om du vil det eller ej, så kan du godt regne med, at dine tanker kommer til at vandre. Det betyder på ingen måde, at du gør noget forkert, eller at du ikke kommer til at meditere. Det er en helt normal del af processen.

MEN: Det, der adskiller meditation fra den normale vågne tilstand, er, at du skal lægge mærke til, når tankerne kommer. 

Hver gang du bliver opmærksom på, at dit sind vandrer, beslutter du dig simpelthen for at gå tilbage til at fokusere på dit åndedræt igen.

Sådan træner du din opmærksomhed. Igen og igen.

6) Luk øjnene

Hvis du ikke allerede har gjort det, så luk øjnene nu. Læg mærke til alle lyde rundt omkring dig. Hvordan har din krop det lige nu? Prøv at lægge mærke til både tanker og følelser. Forsøg at observere alting på afstand, uden at tage stilling til noget som helst – andet end dit åndedræt.

Nu har du lige lært, hvordan du udfører en meditation for begyndere!

Du kan være, at du mister opmærksomheden og må minde dig selv om at vende tilbage til dit åndedræt igen og igen i løbet af den tid, du mediterer. Det er helt OK. Hver gang det sker, træner du din opmærksomhed, og på sigt bliver det nemmere at holde koncentrationen.

En kærlig hjælp til ro, energi og balance

I tillæg til daglig meditation kan et kosttilskud som 4HER Hormonal Balance være med til at opretholde den hormonelle balance, som vi kvinder har brug for, for at føle os godt tilpas i krop og sind.

4HER Hormonal Balance indeholder blandt andet vitamin B6, som bidrager til at regulere hormonaktiviteten, panax ginseng, som bidrager til at understøtte fysisk og mental præstation, og damia, der kan hjælpe med at støtte mentalt velvære ved nervøse spændinger og stress.

Kilder til artiklen: