Menstruationscyklus: Hvad er normalt?

Menstruationen kan føles som en velkommen gæst, eller være hadet som bare pesten. Hos nogle er den stabil og kommer præcis til tiden, mens den hos andre sjældent er til at regne med. Men hvorfor er det egentlig, at vi kvinder skal plage os selv gennem disse blodrøde dage? Hvad sker der under en menstruationscyklus? Og hvad er normalt - og unormalt?

22. sep. 2023af Miriam Johansen
9 min. læsningPMS
Illustration af en kvindes følelsesmæssige påvirkning under en menstruationscyklus

I denne artikel dykker vi ned i kvinders underliv på en let og forståelig måde, hvor vi én gang for alle forklarer dig, hvad der sker i kroppen under en menstruationscyklus i de forskellige faser.

Langt de fleste piger får menstruation i en alder af mellem 11 og 15 år, og de røde dråber bliver ved med at følge os, indtil vi er mellem 45 og 55. Menstruation er ofte et udtryk for både fertilitet og et godt helbred. Det er naturligt og godt og noget, vi ikke kan undgå.

Den første dråbe betragtes som dag 1 i menstruationscyklussen. Og det sidste, der sker, er, at ægget endelig nedbrydes cirka 28 dage senere – hvis altså du ikke er blevet gravid. For det er netop dét, kroppen forbereder sig på måned efter måned, år efter år.

Hvad er en menstruationscyklus?

Selve cyklussen begynder den første dag, du bløder, og varer indtil den første dag i den næste blødning. En menstruationscyklus varer i gennemsnit 28 dage, men længden kan variere fra kvinde til kvinde. Nogle har kortere cyklusser på 20 dage, for andre kan det vare op til 40 dage.

Du er ikke nødvendigvis unormal, hvis du har en kortere menstruationscyklus eller en længere menstruationscyklus.

Selve menstruationen varer normalt fra 3-8 dage.

Grunden til, at vi måned efter måned skal håndtere et virvar af hormoner, er, at kroppen forbereder sig på at modtage et befrugtet æg. Hver måned ser kroppen en ny chance for graviditet, og i løbet af denne cyklus sker der et komplekst samspil mellem fire hormoner, der driver cyklussen:

  • FSH (follikelstimulerende hormon)
  • LH (luteiniserende hormon)
  • Østrogen
  • Progesteron

Læs også: Hvor lang tid tager det at blive gravid?

Menstruationscyklus faser: Illustration: Menstruation - Follikulærfase - Ægløsningsfasen - Lutealdasen
Illustration af en menstruationscyklus' faser: Menstruation, follikulærfase, ægløsningsfase, lutealfase.

Menstruationscyklussens faser

Hvad de forskellige hormoner gør i løbet af cyklussen, vil vi se nærmere på længere nede. Men før vi når dertil, starter vi med at opdele selve menstruationscyklussen i fire faser:

  • Menstruationsfasen
  • Den follikulære fase
  • Ægløsningsfasen
  • Lutealfasen

Præcis hvor længe man befinder sig i hver fase, er individuelt. Cyklussen ændrer sig ofte over tid, og ikke mindst med alderen. Tante Rød går også på pension på et tidspunkt.

Læs også: Hormoner - det vigtigste, kvinder skal vide

Menstruationsfasen: Tante rød ankommer

Dette er den første fase af en menstruationscyklus. Tante Rød pakker sine ting ud og gør klar til et ugelangt besøg. Frem med bind eller organicup. Det er almindeligt at få sin menstruation hver fjerde uge, og perioden varer for de fleste i fire-fem dage.

Det er på dette tidspunkt, man får blødninger. Menstruationen kommer som en konsekvens af, at et æg fra forrige cyklus ikke er blevet befrugtet. Når ægget ikke bliver befrugtet, giver kroppen slip på både ægget og livmoderslimhinden, og det er denne proces, vi kender som menstruation.

Illustration af kvinde, der surfer på et menstruationsbind

Menstruation er altså en kombination af blod, slim og væv fra livmoderen.

Når graviditeten udebliver, falder niveauet af østrogen og progesteron i kroppen på samme tid.

Almindelige symptomer under menstruation er:

  • Ømme bryster
  • Humørsvingninger
  • Oppustethed
  • Irritabilitet
  • Lændesmerter
  • Hovedpine
  • Træthed

Follikulærfasen: Produktionen går i gang

Den første del af menstruationscyklussen kaldes den follikulære fase. Follikler er hulrum i æggestokkene, der er fyldt med væske, og hver follikel indeholder uudviklede æg.

Denne fase starter på den første dag af menstruationen, og varer indtil ægløsning. I den follikulære fase producerer kroppen mere østrogen for at forberede ægløsningen.

Perioden begynder, når hypothalamus sender et signal til hypofysen om at frigive FSH (follikelstimulerende hormon). Dette hormon stimulerer dine æggestokke til at producere 5 til 20 æg, hver i sin follikel.

Når de follikelstimulerende hormoner (FSH) når æggestokkene (det organ, der huser kvinders æg), begynder de at forberede sig på frigivelsen af ​​æg – det vi kender som ægløsning. Når et æg er modnet, brister folliklen, og ægget kan frigives. Det største og sundeste æg vil udvikle sig, mens de andre æg går til grunde.

Den follikulære fase varer i gennemsnit fra 10 til 22 dage. Denne fase slutter, når du har ægløsning.

Ægløsning: Klar til afsending?

Denne periode er karakteriseret ved, at æggestokkene frigiver et modent æg. Ægget bevæger sig ned gennem æggelederen til livmoderen for at blive befrugtet af sæd. Dette er den eneste fase i menstruationscyklussen, hvor du kan blive gravid.

Gravid kvinde

Fasen starter, når hypofysen får besked på at frigive luteiniserende hormon (LH). LH stimulerer processen med at frigive et modent æg fra æggestokken. Denne proces kaldes ægløsning.

Det sker cirka 14 dage før menstruationen starter, hvis din menstruationscyklus er 28 dage. De mest frugtbare dage vil da være dag 12, 13 og 14.

Ægget kan overleve i 24 timer. Hvis det ikke bliver befrugtet i løbet af denne tid, vil ægget opløses. (Bemærk, at sædceller kan leve i op til fem dage. Det betyder, at du kan blive gravid, hvis du har haft sex op til fem dage før ægløsning).

Man kan ofte genkende ægløsning i form af et karakteristisk tykt og hvidt udflåd fra skeden, samt en let stigning i kropstemperaturen. Normalt vil temperaturen stige med omkring 0,5 grader under ægløsning.

Lutealfasen: PMS og humørsvingninger

Den sidste fase af menstruationscyklussen kaldes lutealfasen. Dette er tiden mellem ægløsning og næste menstruation.

I denne fase forlader ægget folliklen, og folliklen omdannes til en slags celleklump, der kaldes “det gule legeme” (corpus luetum). Formålet med denne proces er at frigive hormoner, der gør slimhinden i livmoderen tykkere.

Så snart ægget er frigivet, begynder follikelresterne (corpus luteum) at producere progesteron.

Hvis ægget bliver befrugtet, vil kroppen producere graviditetshormonet humant choriongonadotropin (hCG). hCG hjælper med at holde livmoderslimhinden tyk, så det befrugtede æg kan udvikle sig til et embryo.

Hvis ægget ikke bliver befrugtet under ægløsningen, vil corpus luteum opløses i kroppen. Mængden af ​​østrogen og progesteron vil falde, hvilket markerer begyndelsen på menstruationsfasen.

Det er i denne fase, du kan opleve PMS (præmenstruelt syndrom). Du har sikkert oplevet nogle af disse symptomer før din menstruation:

  • Humørsvingninger
  • Hovedpine
  • Vægtøgning
  • Søvnbesvær
  • Sukkertrang
  • Ømhed i brysterne

I gennemsnit varer lutealfasen i 11 til 17 dage. Og dermed er vi kommet hele vejen igennem menstruationscyklussens faser.

Læs også: Farvel, PMS! Gode råd til hårde dage

Uregelmæssig menstruation?

Hos nogle kommer menstruationen til tiden, mens den for andre slår ned helt uventet som et lyn hver gang.

Der er flere ting, der kan have indflydelse på menstruationscyklussen, og både længden af ​​cyklussen og eventuelle PMS-symptomer kan være individuelle.

Man ser ofte, at menstruationscyklussen ændrer sig på forskellige tidspunkter i livet, ikke mindst i overgangsalderen.

Den nemmeste måde at holde styr på din cyklus er at skrive ned i en kalender, hvornår din menstruation starter, og hvornår den slutter. Bemærk også, om du har kraftige eller mindre kraftige blødninger. Normalt er blødningen stærkest i de første to dage af menstruationen.

Illustrations af kvinde, der sidder ved siden af en kalender hvor menstruationsdage er markeret (menstruationscyklus faser)

Faktorer, der kan påvirke menstruationscyklussen:

  • Brug af p-piller eller anden hormonel prævention
  • Medicin
  • Vægttab
  • Overvægt
  • Overdreven motion
  • Stress

Læs også: Derfor får du sukkertrang ved menstruation

Oversigt over menstruationscyklussen

  • Dag 1-5: Den første dag i menstruationen betragtes som dag 1 i cyklussen. Blødning kan vare alt fra 3-8 dage, men 5 dage er gennemsnitligt. Du bløder normalt mest i de første to dage.
  • Dag 6 - 14: Når menstruationen slutter, begynder slimhinden i livmoderen at forberede sig på muligheden for graviditet.
  • Dag 14-25: Omkring dag 14 begynder ægløsningen, og æg begynder deres rejse ned gennem æggelederne til livmoderen. Hvis der er sædceller i æggelederne på dette tidspunkt, kan der forekomme befrugtning. I så fald vil det befrugtede æg bevæge sig mod livmoderen og forsøge at sætte sig fast i livmodervæggen.
  • Dag 25-28: Hvis ægget ikke bliver befrugtet, får livmoderen besked på at slippe af med slimhinden, og ægget nedbrydes.

Cyklusen begynder igen ved den første menstruation.

En krop i balance

Uanset hvor du befinder dig i menstruationscyklussen, er det vigtigt at forsyne din krop med vitaminer og aktive ingredienser for at holde din krop i balance. 4HER er en serie af kosttilskud specielt udviklet til de unikke sundhedsudfordringer, kvinder står overfor.

* 4HER er et kosttilskud, og kan ikke erstatte medicin eller lindre symptomer pga. sygdom.