Overgangsalder for kvinder: Ørken eller seksuel blomstring?

Frygten for at sexlivet er forbi, og at overgangsalderen betyder undergang, får mange kvinder til at holde overgangsalder-symptomerne for sig selv. Men det behøver ikke være sådan. Her er nogle tips til at hjælpe dig med at gøre din overgang så glat som muligt.

Overgangsalderen, som også kaldes klimakteriet, indtræffer for langt de fleste kvinder, når de er mellem 45 og 55 år. Perioden varer normalt i 1-2 år, men for nogle kan den vare i nogle måneder eller helt op til ti år.

Men overgangsalderen er mere end hedeture, ekstra kilo om taljen og humørsvingninger. For mange er det endelig en lettelse at slippe af med PMS og menstruation, og kvinder i overgangsalderen fortæller ofte om en større følelse af frihed, humor og selvbevidsthed.

Hvad sker der for kvinder i overgangsalder?

Når du nærmer dig overgangsalderen, begynder dine æggestokke at producere mindre af hormonerne østrogen og progesteron, og det kan give symptomer på overgangsalder.

Din krop gennemgår således flere fysiologiske ændringer som følge af lavere niveauer af:

 • Østrogen
 • Progesteron
 • Follikelstimulerende hormon (FSH)
 • Luteiniserende hormon (LH)

Læs også: Derfor er hormonsystemet så vigtigt for kvinder

Men det er først, når æggestokkene helt holder op med at frigive østrogen og progesteron, at man er nået menopausen.

Overgangsalder kvinder - illustration af østrogenmængde gennem livet
OVERGANGSALDER: Mængden af østrogen falder for mange i 40-årsalderen

En blodprøve for at teste hormonbalancen kan give dig svar på, om overgangsalderen er i gang. Den mest almindelige blodprøve kontrollerer hormonet FSH. Dette hormon hjælper med at kontrollere østrogenproduktionen i æggestokkene og stiger i takt med overgangsalderen, mens østrogen og progesteron falder.

Kvinders overgangsalder kan opdeles i 3 faser:

 • PERIMENOPAUSE: Perioden før og efter menopausen, hvor den kvindelige krop gennemgår fysiske og følelsesmæssige forandringer på grund af hormonelle ændringer.
 • MENOPAUSE: Defineres ved en kvindes allersidste menstruation. For de fleste sker dette omkring 50 års alderen.
 • POSTMENOPAUSE: Tiden efter sidste menstruation, med eller uden symptomer.

Et lille tip: Du kan normalt ikke blive gravid efter du er kommet i menopausen. Det anbefales dog at bruge prævention i 12 måneder efter sidste menstruation for at være på den sikre side.

Overgangsalder: Symptomer

Selvom alle kvinder havner i overgangsalderen i sidste ende, opleves overgangen forskelligt fra kvinde til kvinde. Men disse er de mest symptomer på overgangsalder:

I perioden før overgangsalderen er det almindeligt at opleve uregelmæssige menstruationer, som kan være større eller mindre i størrelse. Blødning falder normalt i mængde og hyppighed, når du nærmer dig menopausen.

Overgangsalder symptomer er bl.a. hedeture, som kvinden her
Omkring 80 % af alle kvinder oplever hedeture i overgangsalderen

Andre almindelige overgangsalder-symptomer:

 • Hedeture: Pludselig følelse af varme i ansigt, hals og bryst. Hedeture kan også udløses af koffeinen i kaffe eller krydret mad.
 • Nattesved: Hedeture, der opstår om natten.
 • Søvnbesvær: Det er ikke ualmindeligt at kæmpe for at falde i søvn eller opleve natlige opvågninger. Mange vågner også tidligere end normalt.
 • Reduceret sexlyst (libido). 
 • Vaginal tørhed, ubehag og kløe under sex som følge af, at slimhinden i skeden bliver tyndere og tørrere i overgangsalderen.
 • Problemer med hukommelse og koncentration.
 • Hovedpine.
 • Humørsvingninger, som lavt humør eller angst.
 • Hjertebanken: hjerteslag, der pludselig bliver mere mærkbart.
 • Stive led.
 • Reduceret muskelmasse og vægtøgning: Overflødige kilo sætter sig ofte omkring taljen.

Hvordan kommer man godt igennem overgangsalderen?

Selvom vi ikke kan stoppe livets naturlige cyklusser, er der mange ting, du kan gøre for at passe bedre på dig selv i overgangsalderen. Her er 12 tips til at lindre ubehaget og gøre det nemmere at klare denne nye fase af livet:

 1. Sørg for regelmæssig motion såsom raske gåture, jogging, cykling eller svømning. Styrketræning kan hjælpe med at reducere kropsfedt, styrke musklerne og forbrænde kalorier mere effektivt.
 2. Yoga og dybe vejrtrækningsøvelser kan hjælpe med at lindre hedeture og søvnproblemer.
 3. Sørg for at øge dit indtag af enkeltumættede og flerumættede fedtstoffer, og spis masser af fuldkorn, frugt og grøntsager. For at få nok protein bør du spise fisk, fjerkræ, bælgfrugter m.v.
 4. Drop tobakken: Det gør hedeture værre og forstyrrer søvnen.
 5. Drik mindre alkohol!
 6. Søg hjælp, hvis du oplever angst eller store humørsvingninger.
 7. Pas dine sengetider og sørg for at få søvn og hvile nok.
 8. Lav kegel-øvelser for at styrke bækkenbunden (se illustrationen nedenfor)
 9. Vær ikke bange for at snakke med familie eller venner om, hvad der sker med dig. 
 10. Udforsk nye måder at være intim med din partner på.
 11. Hobbyer er godt for kroppen: Undersøgelser har vist, at sjove aktiviteter kan sænke blodtrykket, reducere kolesterol og BMI.
 12. Effekt af hormonbehandling: Østrogenbehandling kan hjælpe ved hedeture, søvnbesvær og mavesmerter, men på grund af risikoen for alvorlige bivirkninger anbefales denne behandling ikke til længerevarende brug.
Symptomer på overgangsalder for kvinder - kvinde der laves kegeløvelser for bækkenbunden
KEGEL-ØVELSERNE blev udviklet af den amerikanske gynækolog Dr. Arnold H. Kegel i slutningen af ​​1940’erne. Teknikken skal give dig mere harmoni og indre balance.

Sex kan blive bedre efter overgangsalderen

I modsætning til de usikre 20’ere oplever mange kvinder, at sex bliver bedre med alderen, fordi de ved, hvad de ønsker af deres partner. Regelmæssig sex er også godt for at øge blodgennemstrømningen i skeden.

Med overgangsalderen forsvinder også behovet for prævention, hvilket kan gøre sexen bedre for mange. En glidecreme kan øge glæden og forebygge ubehag i en tør skede.

Fordelene ved sex efter overgangsalderen er blandt andet:

 • Sex kan have en positiv effekt på humørsvingninger ved at reducere stress. Berøring frigiver blandt andet hormonet oxytocin, som fremmer afslapning.
 • Sex efter overgangsalderen er godt for skeden, da det fører til øget blodforsyning. Med andre ord er regelmæssig sex vigtigt for at holde vaginalt væv sundt.
 • Sex styrker bækkenbunden. Omkring 30 procent af kvinderne oplever inkontinens på et tidspunkt i deres liv. Kegel-øvelser er en måde at styrke bækkenbunden på, udover sex. Under orgasme trækker musklerne i bækkenbunden sig sammen, hvilket styrker dem. 
 • Sex får pulsen op. Selvom sex ikke bør erstatte regelmæssig træning, hjælper sex med at øge din puls, og du forbrænder omkring 5 kalorier i minuttet. 
 • Du sover bedre. Sex øger oxytocin og sænker kortisol, mens orgasmer frigiver prolaktin. Resultatet er en døsig tilstand, der giver dig en dybere og mere afslappende søvn.

Læs også: Damiana for øget lyst og velvære

Med andre ord har sex efter overgangsalderen en række fordele. I denne alder er mange også i top, når det kommer til selvværd, og bedre i stand til at nyde sex.

Prøv et kosttilskud til hormonbalance

Der findes forskellige kosttilskud, som kvinder kan tage for at opretholde hormonbalancen i kroppen gennem hele livet. Et af dem er 4Her. Dette kosttilskud er specielt udviklet til kvinders unikke sundhedsudfordringer, såsom fertilitet, lavere sexlyst og mentalt og fysisk velvære. 4Her indeholder Maca, som er en god kilde til fytoøstrogen, og som kan hjælpe med at opretholde naturlig seksuel aktivitet og energi, vitamin B6, som er med til at regulere hormonaktiviteten, Tribulus terrestris, som kan bidrage til at bevare sexlysten, og Panax ginseng, som kan hjælpe med at understøtte fysisk og mental præstation.

*4Her er et kosttilskud og kan ikke erstatte medicin eller lindre symptomer ved sygdom