Farvel, PMS! Gode råd til dårlige dage

Symptomerne slår ned i kroppen som et lynnedslag: Dit humør begynder at svinge som et pendul. Sukkertrangen spreder sig i kroppen. Du føler dig sløv, irriteret, og dine bryster er ømme. Med andre ord: Det er den tid på måneden, hvor du får PMS!

28. sep. 2023af Miriam Johansen
7 min. læsningPMS
Kvinde som ligger på sofaen med PMS-ubehag

Vidste du, at hele 3 ud af 4 kvinder bliver ramt af PMS hver eneste måned?

Desværre har man endnu ikke fundet en “kur” mod mareridtet. Men heldigvis er der en række ting, du kan gøre, for at komme lettere igennem ubehagene.

I denne artikel kan du læse, hvad PMS er - og så får du også en masse gode råd, så du kan være bedre forberedt til næste periode.

Hvad er PMS?

PMS er en forkortelse for “præmenstruelt syndrom”. Det er en betegnelse for de forandringer i humør, følelser, fysisk velbefindende og opførsel, som mange kvinder oplever i tiden op til menstruationen.

Præcis hvilke symptomer, du oplever, kan variere fra måned til måned.

Men du vil normalt mærke det på din krop både fysisk og følelsesmæssigt 4 til 11 dage før selve menstruationen - og så snart menstruationsblødningen begynder, vil både de fysiske og følelsesmæssige symptomer forsvinde igen.

Hvorfor får man PMS?

Man kender endnu ikke den præcise årsag til, at præmenstruelt syndrom opstår. Men meget tyder på, at det hænger sammen med de hormonelle ændringer, der sker i løbet af en menstruationscyklus.

Læs også: Menstruationscyklus: Hvad er normalt

PMS opstår typisk i den anden halvdel af menstruationscyklussen, efter ægløsningen, og skyldes sandsynligvis svingninger i kroppens niveauer af hormonerne østrogen og progesteron. Disse hormonelle forandringer kan føre til de forskellige symptomer, der er forbundet med PMS, såsom irritabilitet og fysiske ubehag.

Fysiske symptomer på PMS

  • Ubehag i led- eller muskler
  • Hovedpine
  • Udmattelse
  • Vægtøgning relateret til væskeretention
  • Oppustet mave
  • Ømhed i brysterne
  • Acne
  • Fedtet hår
  • Forstoppelse eller diarré
  • Mindre tolerance overfor alkohol
  • ... og flere andre

Følelsesmæssige symptomer på PMS

Læs også: Dårligt humør? Her er 7 måder at få det bedre

For nogle er den fysiske og følelsesmæssige belastning så alvorlig, at det kan give nedsat funktionsevne, og få konsekvenser for familielivet og arbejdssituationen.

Kalender hvor dagene med PMS er noteret ned.
PMS-KALENDER: Det kan være en god idé at skrive ned, hvornår PMS-symptomerne opstår, og hvilke tiltag, du har forsøgt dig med for at mildne dem.

Hvad sker der under en PMS-cyklus?

For bedre at kunne forstå de underliggende årsager til PMS-symptomer, skal vi se nærmere på, hvad der sker i cyklussen.

Kort sagt handler mareridtet bare om, at kroppen forbereder sig på at blive gravid!

Menstruationscyklussen finder normalt sted hver fjerde uge (28 dage). Nogle kvinder har kortere cyklusser og andre har længere.

Uanset hvor mange dage din cyklus har, kan du kun have PMS, hvis du har ægløsning.

Det sker der i kroppen

Et par dage før ægløsningen bliver livmoderslimhinden tykkere og blodigere. Æggestokkene begynder at udskille hormonerne østrogen og progesteron, og disse hormonforandringer fører igen til frigivelse af æg (ægløsning).

Så længe du ikke bliver gravid – det vil sige, at ægget ikke bliver befrugtet – fortsætter menstruationscyklussen som normalt. Menstruation er et resultat af, at kroppen afstøder ægget og slimhinderne i livmoderen .

På nuværende tidspunkt ved ingen med sikkerhed, hvorfor nogle kvinder er hårdt ramt af PMS. Det ses dog, at symptomerne er tæt forbundet med ændrede niveauer af østrogen, progesteron og serotonin.

Læs også: Det vigtigste, kvinder skal vide om hormoner!

Ændringer i østrogen- og progesteronniveauer påvirker også serotoninniveauet i kroppen. Sidstnævnte er blandt andet vigtigt for opmærksomhed, søvn og humør:

I løbet af den første halvdel af menstruationscyklussen stiger mængden af ​​østrogen, før niveauerne falder i løbet af anden halvdel. For nogle kvinder forbliver serotoninniveauet mere eller mindre stabilt, men hos kvinder ramt af PMS falder mængden af ​​serotonin sammen med et fald i østrogenniveauet.

Illustration af sammenhængen mellem serotonin og humør.
LYKKEHORMON: Ændringer i østrogen- og progesteronniveauer påvirker serotoninniveauet i kroppen.

Det betyder, at serotoninniveauet er lavest to uger før menstruation, hvilket kan føre til nedtrykthed, træthed, madtrang og søvnproblemer.

Ligesom østrogen stiger progesteronniveauet også i den anden halvdel af menstruationscyklussen. Mens progesteron i udgangspunktet har en beroligende effekt på kroppen, oplever kvinder med PMS, at progesteron ikke har den samme effekt.

Findes der en PMS-behandling?

Nej, desværre findes der ikke en bestemt behandling for PMS. Men der er en række tiltag, du kan tage, for at komme godt igennem perioden med PMS.

Både livsstilsændringer, motion og vitaminer kan mindske de symptomer, du oplever før menstruation, og dermed gøre dagene knap så hårde.

Gode råd mod PMS

  • Spis mindre og hyppigere måltider, for at reducere oppustethed og følelsen af mæthed
  • Begræns mængden af ​​salt, for at reducere oppustethed og væskeophobning
  • Få masser af frugt og grøntsager
  • Drik masser af vand
  • Vælg fødevarer, der er rige på calcium
  • Gå efter komplekse kulhydrater som fuldkorn
  • Undgå koffein og alkohol

Desuden viser forskning, at aerob træning kan lindre PMS-symptomer som nedstemthed og træthed. En undersøgelse viste, at kvinder, der trænede 60 minutter tre gange om ugen over en periode på 8 uger, havde det bedre både fysisk, mentalt og følelsesmæssigt.

Eksempler på aerobe aktiviteter er gåture, cykling og svømning.

Desuden kan det hjælpe dig at:

  • Få ro på – mindre ​​stress
  • Få rigeligt med søvn
  • Lave muskelafspænding eller vejrtrækningsøvelser for at reducere hovedpine, rastløshed eller søvnproblemer (søvnløshed)
  • Lav yoga eller få en massage for at slappe af og lindre stress
  • Nogle kvinder finder lettelse ved at tage kosttilskud

Et godt råd: Notér dine symptomer ned i et par måneder, samt hvad du gør for at mildne dem - det giver dig et bedre overblik over, hvad der virker.

Chokolade og ordene "PMS"
SUKKERTRANG? For nogle bliver trangen til slik ekstra stærk under PMS.

En krop i balance

Uanset årsagen til PMS, er det vigtigt at forsyne din krop med de vigtigste vitaminer og aktive ingredienser for at holde kroppen i balance.

4HER er er en serie af kosttilskud specielt udviklet til at hjælpe kvinder gennem livets forskellige udfordringer.

4HER PMS indeholder blandt andet:

  • Safran som hjælper med at skabe følelsesmæssig balance
  • Amla som understøtter fordøjelsen
  • B6-vitamin som bidrager til en normal psykologisk funktion
  • Salvie som støtter kvindens hormonbalance og giver støtte til velvære under menstruationsperioden.

*4HER er et kosttilskud og kan ikke erstatte medicin eller lindre symptomer ved sygdom.

PMS

Prøv nu i 30 dage - 299 kr199 kr

Bestil nu - 33% rabat

Sælges som abonnement, efterfølgende 598 kr hver 2. måned.

Et 4HER PMS kosttilskud
Spar 33%